We weten allang dat gezondheid niet alleen gaat over onze fysieke gesteldheid. Steeds weer blijkt hoeveel invloed onze mentale kracht heeft op ons welzijn. Wekelijks zorgen we voor een gezonde dosis beweging en de nodige vitamines, maar ook onze mentale gezondheid vraagt om aandacht. Werken aan je mentale gezondheid is echt niet meer alleen belangrijk bij mentale problemen. Structureel aandacht geven, daar word je pas veerkrachtig van!
Hoe je dat doet? Daar heeft de positieve psychologie een antwoord op. Grondlegger van de positieve psychologie Mihaly Csikszentmihalyi ontwikkelde het begrip ‘flow’ als het geheime recept voor meer geluk. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de mate van geluk bijdraagt bij aan onze algehele gezondheid en daarmee mentale veerkracht. Gelukkige medewerkers zijn minder vaak ziek, creatiever en blijven langer bij een organisatie. Ervaart een medewerker regelmatig momenten van flow, dan draagt dit bij aan het geluksgevoel.
Mentaal gezond door flow
Volgens Csikszentmihalyi zijn mensen die regelmatig dingen doen die hen in flow brengen gelukkig én gezonder. Zij staan positiever in het leven en ervaren meer zelfvertrouwen, waardoor zij zich mentaal veerkrachtiger en vitaler voelen. Als organisatie wil je natuurlijk graag een werkomgeving waar medewerkers flow ervaren in hun werk. Dit leidt namelijk tot medewerkers die gelukkiger zijn, productiever en goede resultaten behalen.
Op het Robidus Kennisfestival nemen onze specialisten je live mee in flow. Zien we je daar?
Hoe herken je flow?
Flow wordt ervaren als een gevoel waarin dat wat je aan het doen bent moeiteloos lukt. Je verliest het besef van tijd en gaat helemaal op in wat je aan het doen bent. Het lijkt alsof je continu de juiste keuzes maakt. Misschien zelfs onbewust. Medewerkers in flow ervaren dat zij in hun kracht staan en over de juiste vaardigheden beschikken om de gestelde doelen te behalen. Zie het als een perfecte balans tussen belasting en belastbaarheid, met voldoende uitdaging zonder overvraagd te worden. Je verlegt grenzen en ontdekt dat je tot meer in staat bent dan je dacht. De resultaten die je neerzet geven je meer zelfvertrouwen en een productief gevoel.
Zo ontstaat flow
Om flow te creëren is het belangrijk om eerst te weten hoe flow ontstaat. De volgende activiteiten leiden vaak tot een beleving van flow:
- Een duidelijk gesteld doel.
- Uitdagingen die precies groot genoeg zijn.
- De juiste vaardigheden om de uitdagingen aan te gaan.
- De nodige creativiteit om doelen te behalen.
- Direct terugkoppeling in de vorm van: het klopt, lukt, het doel komt dichterbij.
Voor de organisatie
Meer flow op de werkvloer, zorgt voor een hogere betrokkenheid van medewerkers, een lager ziekteverzuim en heeft een positief effect op de organisatiecultuur. Als organisatie kun je medewerkers ondersteunen om meer flow te ervaren. We helpen je op weg:
- Vaardigheden en functies van medewerkers sluiten goed op elkaar aan.
- Flow ontstaat op het snijvlak van uitdaging en vaardigheden. Is de uitdaging te klein? Dan ligt al snel verveling op de loer (bore-out). Te grote uitdaging? Dan ontstaat het gevaar voor een burn-out.
- Zorg dat medewerkers het vertrouwen ervaren om verantwoordelijkheid te nemen over de te behalen resultaten.
- Creëer een ruimte met voldoende veiligheid om fouten te maken en te experimenteren.
- Geef feedback en complimenten. Zo stimuleer je medewerkers om zich te ontwikkelen en te delen over het verloop van het proces.
Het SpecialistenNet ontwikkelplan brengt flow terug bij medewerkers. Breng je een medewerker in flow? Dan breng je de hele organisatie in flow. Snel aan de slag? We zien je graag op het Robidus Kennisfestival, dan vertellen we je er meer over!