Zo bouw je aan een gezonde organisatie

Gepubliceerd door: SpecialistenNet
Partners

We ontkomen er niet aan. Emotionele gebeurtenissen, stress en tegenslagen. Naast uitdagingen in privésfeer, kunnen ook stresssituaties op de werkvloer ontstaan. Hoe houden medewerkers zich staande? Dat is waar veerkracht over gaat. Mentale veerkracht betekent het vermogen om te herstellen van stress en tegenslagen.

Arbeidspsycholoog bij SpecialistenNet, Nicole Moreaux vertelt over mentale veerkracht bij organisaties.

Zo rekbaar als elastiek

Hoe ga je om met tegenslag? En hoe zorg je ervoor dat je hersteld na stressvolle situaties? ‘Zie het als een elastiek’, legt psycholoog Nicole Moreaux uit. ‘Het elastiek van de één is meer flexibel dan dat van een ander.’ Mentale veerkracht gaat over die rekbaarheid. Situaties kunnen ervoor zorgen dat je elastiek volledig wordt uitgerukt. Hoe herstel je daarvan? Mentale veerkracht gaat over het vermogen om om te gaan met persoonlijke crisissen en daarvan te herstellen.

Fysieke en mentale veerkracht

Spierpijn na fysieke beweging kan best pittig zijn. Fysieke veerkracht is het herstellen zonder blessures na lichamelijke inspanning. Hoe veerkrachtig je fysiek bent, wordt bepaald door je gezondheid en lichamelijke conditie. Voldoende beweging, gezonde voeding en een goede nachtrust zijn dus belangrijke elementen als het gaat over veerkracht. Daarbij heeft je fysieke gezondheid veel invloed op hoe mentaal fit je je voelt. Het één gaat niet zonder het ander. Wil je werken aan veerkracht? Dan is een gezonde levensstijl een belangrijk startpunt.

Individuele veerkracht

Deels speelt persoonlijkheid een rol bij de mate van mentale veerkracht. Zo wordt persoonlijke veerkracht onder andere bepaald door genetische factoren en opvoeding. De één is nu eenmaal beter bestand tegen stress dan een ander. Sommige mensen maken enorm veel mee in het leven en herstellen daar sneller van. Terwijl een ander meer emotionele tegenslag ervaart en er langer last van heeft. Ieder mens heeft een persoonlijke thermometer met een ander breekpunt wanneer de stress te hoog wordt.

‘Geen enkel mens zal in dezelfde situatie hetzelfde reageren. De één blijft langer overeind, terwijl een ander meer emotionele tegenslag ervaart en hulp zoekt. – Nicole Moreaux

Mentaal veerkrachtige medewerkers

Zoals je inmiddels hebt ontdekt, is mentale veerkracht een persoonlijk en individueel proces. Hoe kun je als organisatie je dan inzetten voor mentaal veerkrachtige medewerkers? ‘Kijk naar de bedrijfscultuur’, adviseert Nicole. ‘Als organisatie creëer je de omgeving waarin je werkt.’ Veel organisaties stimuleren een gezonde levensstijl, bijvoorbeeld door sportactiviteiten of gezonde voeding aan te bieden. ‘Natuurlijk helpt dat ook. Maar kijk ook eens naar de omgang van medewerkers met elkaar.’

Tips voor meer veerkracht op de werkvloer

Om meer aandacht geven aan veerkracht binnen de organisatie? De volgende aandachtspunten helpen je op weg:

  • Hoe wordt er omgegaan met het maken van fouten? Voelen medewerkers zich veilig genoeg om zichzelf uit te dagen en uit hun comfortzone te komen?
  • Is er ruimte om grenzen aan te geven? Hoe wordt daarop gereageerd vanuit collega’s en leidinggevenden?
  • Wordt er ook aandacht gegeven aan successen? Vaak zijn het vooral de punten van verbetering die worden besproken tijdens overleggen. Bespreek ook met elkaar wat er wel goed gaat. Waar zijn jullie trots op?
  • Hoe wordt er over het algemeen gecommuniceerd met elkaar? Ervaren medewerkers een veilige plek om aan te geven wanneer het niet goed gaat of zij te maken hebben met tegenslag?
  • Zorg ervoor dat er een plek is waar medewerkers terecht kunnen buiten de manager en leidinggevende om, zoals een vertrouwenspersoon.
  • Maak van (persoonlijke) ontwikkeling een vast onderdeel binnen de organisatie. Door het aanbieden van coaching, ontwikkelgesprekken en preventief aandacht te geven aan mentale gezondheid.

Structureel aan de slag met mentale veerkracht? Met een landelijk netwerk van specialisten, zoals (GZ-)psychologen, bedrijfscoaches, psychotherapeuten en vertrouwenspersonen, is SpecialistenNet jouw partner in mentale gezondheid. Wij helpen organisaties met mentale uitdagingen van werknemers, zowel op preventieve basis als curatief. We gaan graag tijdens het kennisfestival met je in gesprek!

Blogs gerelateerd
aan dit onderwerp